Ryžiai yra ne tik pagrindinis maistas visame pasaulyje, bet ir vienas iš mano mėgstamiausių! Jį taip pat lengva gaminti, kai tik žinai, kaip tai padaryti.
Yra keletas skirtingų ryžių rūšių, tačiau jie visi patenka į trumpagrūdžius arba ilgagrūdžius, baltuosius arba ruduosius ryžius.
Trumpagrūdžiai ryžiai yra trumpi, riebūs, grūdai ir linkę būti lipnesni nei ilgagrūdžiai ryžiai. Tokie ryžiai naudojami risotto, sušiams ir ryžių pudingui gaminti. Puikiai dera su visais Rytų Azijos patiekalais.
Ilgagrūdžiai ryžiai yra ilgesnis ir plonesnis, ir (bent jau ten, kur aš gyvenu) yra labiau paplitęs nei trumpagrūdžiai ryžiai. Tai puikus priedas prie kario ir čili bei daugybės Artimųjų Rytų ir Indijos patiekalų.
balti ryžiai yra ryžiai, kurie buvo rafinuoti, kad būtų lengviau virti ir virškinti. Kai dauguma žmonių galvoja apie ryžius, jie galvoja apie baltuosius ryžius.
rudieji ryžiai yra mažiau rafinuotas nei baltieji ryžiai, todėl juose yra daugiau skaidulų. Skaidulos jums tikrai naudingos ir gali padėti ilgai jaustis sotiems po valgio, tačiau dėl to ryžiai virti šiek tiek ilgiau.
Nesvarbu, kokius ryžius gaminate, manau, kad iš nedidelio puodelio (200–250 ml) sausų ryžių gaunamos maždaug trys porcijos. Nepamirškite, kad gaminant jis labai padidės!
Pradėkite plaudami ryžius. Aš visada praleisdavau šį žingsnį, ir tai nėra būtina, bet manau, kad dėl to ryžiai tampa šiek tiek lengvesni ir puresni. Yra keletas skirtingų ryžių plovimo būdų. Vienas iš būdų – į puodą įpilti lygiomis dalimis ryžių ir vandens, išmaišyti ir nupilti vandenį. Man labiau patinka suberti ryžius į metalinį sietelį ir nuplauti po tekančiu vandeniu.
Sudėkite ryžius į puodą ir įpilkite šalto vandens. Baltiesiems ryžiams reikia dvigubai daugiau šalto vandens nei ryžiams. Tą patį puodelį galite naudoti ryžiams ir vandeniui arba matavimo ąsotį. (pvz., 200 ml ryžių reikia apie 400 ml vandens). Rudiesiems ryžiams reikia šiek tiek daugiau vandens – tinka apie 20% arba ketvirtadalis papildomai. Taigi 200 ml rudųjų ryžių naudokite šiek tiek mažiau nei 450 ml vandens.
Uždenkite puodą dangčiu ir užvirinkite. Kai tik jis pasiekia virimo temperatūrą, galite apversti keptuvę žemyn, kad ji tik švelniai užvirtų. Ryžiai linkę pervirti, todėl stenkitės stebėti (ar ausį) į juos.
Kartą balti ryžiai verda ką tik 5 minutės, galite išjungti puodą! Ryžiai toliau virs garuose ir sugers visą vandenį. (Tai užtrunka apie 20 minučių.) Taip nepervirsite ryžių, taip pat sutaupysite energijos!
rudieji ryžiai reikės toliau švelniai virti apie 20-30 minučių, arba tol, kol nebeliks viso vandens. Tačiau nepalikite keptuvės įjungtos, kai ji išvirs, nes taip gausite sudegintus ryžius!
Aš mėgstu ryžius su įvairiausiais patiekalais, ypač su kepiniais (nuoroda) ir kariu (nuoroda). Tai tikrai universalus grūdas, kuris dera su didžiuliu skonių asortimentu, todėl verta išmokti gaminti maistą.
Galiausiai, nors ryžiai yra puikus maistas, jie gali sukelti apsinuodijimą maistu. Kaip minėjau savo maisto saugos įraše (nuoroda), svarbu išvirtus ryžius greitai atvėsinti ir tik vieną kartą pašildyti. Taip yra todėl, kad ryžiuose gali gyventi gana ypatinga mikrobų rūšis. Užuot sunaikintas gaminant maistą, jis iš tikrųjų gali būti pažadintas iš ramybės būsenos, vadinamos sporomis. Tada jie gali augti, jei ryžiai paliekami šiltoje aplinkoje. (Daugiau iš NHS galite sužinoti čia.)