Skip to content
Home » Kaip susmulkinti svogūną – gabalėliais – kaip susmulkinti morką

Kaip susmulkinti svogūną – gabalėliais – kaip susmulkinti morką

Jei dar to nepadarėte, prieš pradėdami šią mokymo programą įsitikinkite, kad esate susipažinę su pagrindine peilių sauga. (nuoroda)

Svogūnai yra kupini skonio, kuris tampa saldesnis kuo ilgiau juos kepate. Gabaliukai, kuriuos pjaustysime šiandien, puikiai tinka ilgai, lėtai kepti, išryškinant viską, kas geriausia svogūnuose.

Svogūnus gali būti šiek tiek sudėtinga pjaustyti dėl apvalios formos ir lygios odelės. Svogūnams pjaustyti rekomenduočiau naudoti dantytą peilį; jei norite naudoti lygų peilį, kiekvieną pjūvį pradėčiau pradurti svogūną savo ašmenų galiuku.

Rankinis rudojo svogūno piešinys su pjovimo gairėmis (pilkos punktyrinės linijos)

Skirtingai nuo morkų ir bulvių, mes nenorime valgyti svogūno odelės. Šiuos sausus, popierinius sluoksnius geriausia nulupti ir išmesti, o iš svogūno apačios taip pat galite nuplėšti visas mažas šaknis. Galite pastebėti, kad tai lengviau padaryti pradėjus pjaustyti svogūną; jei prieš gamindami nuimsite odelę, tai visai nesvarbu!

Pirmieji du gabalai yra patys sudėtingiausi – norime nupjauti svogūno viršų ir apačią. Svogūną būtinai tvirtai laikykite ant šono, bet pirštus laikykite atokiau!

Raudonojo svogūno piešinys rankiniu būdu su pjovimo gairėmis (pilkos punktyrinės linijos)

Dabar „rutulio“ apačioje turėtų būti lygus paviršius, ant kurio galite padėti svogūną, kad likusį pjovimą būtų saugesnis. Norėdami gauti šiuos gabalėlius, tiesiog perpjaukite svogūną per pusę tiesiai į vidurį. Dar kartą perpjaukite kiekvieną pusę per pusę, tada į ketvirčius, ir viskas!

Kai pjaustote arba verdate svogūnus, galite pastebėti, kad akys pradeda perštėti, perdegti arba pablogėti. Taip yra todėl, kad sieros turintys junginiai, suteikiantys svogūnams daug skonio, gali reaguoti su akimis esančiu vandeniu ir sudaryti sieros rūgštį. Jei jį sunku pastebėti, svarbu nemėginti ir toliau gaminti maisto – galite susižaloti. Galite pastebėti, kad plaunant rankas, peilį ar svogūną po švariu vandeniu, akys gali mažiau skaudėti; tik prieš pradėdami pjaustyti viską išdžiovinkite.

Šie svogūnų gabalėliai puikiai tinka kepsniams, troškiniams ir troškiniams. Jie užtrunka apie 2 valandas Gas Mark 4 orkaitėje (180°C, 160°C orkaitėje su ventiliatoriumi). Iškepę svogūnai tampa minkšti, o sluoksniai lengvai subyra.

Keptų svogūnų su dešrelėmis nuotrauka ant rudos lėkštės
Kepti svogūnai puikiai tinka su dešrelėmis!