Skip to content
Home » Kaip susmulkinti bulvę – gabalėliais – kaip susmulkinti morką

Kaip susmulkinti bulvę – gabalėliais – kaip susmulkinti morką

Jei dar to nepadarėte, prieš pradėdami šią mokymo programą įsitikinkite, kad esate susipažinę su pagrindine peilių sauga. (nuoroda)

Bulvės yra puikus angliavandenių šaltinis, todėl jas galima virti įvairiais būdais. Šioje mokymo programoje kuriami gabalai yra tikrai universalūs, todėl yra puiki vieta pradėti.

Trijų bulvių piešimas rankomis

Kaip ir morkose, daug bulvėse esančių mineralų yra po odele, todėl, jei galite, geriau nelupti. Tačiau nuplaukite bulves; šveitimui naudokite švarų vandenį ir švarų skalbimo šepetėlį.

Tada patikrinkite, ar bulvės nepakitusios spalvos ar dėmių. Ypatingą dėmesį atkreipkite į bulvių žalią spalvą – pati žalia spalva jums nepakenks, tačiau gali reikšti, kad ten yra kažkas, ko nenorite valgyti (daugiau informacijos čia ir čia). Taip pat iškirpkite visas „akis“ – tai juodos dėmės, apsuptos įdubimo, kurios gali išaugti į daigus. Pačių bulvių daigų valgyti taip pat netinka – išpjaukite ir patikrinkite, ar aplinkui bulvė nesubyrėjo.

Rankinis piešinys, kuriame pavaizduoti trys dalykai, kuriuos reikia iškirpti iš bulvių – juodos dėmės, vadinamos „akimis“;  daigai (kurie atrodo kaip blyškūs nuo bulvės pumpurai);  ir žalia spalva

Yra keletas gerų būdų, kaip pašalinti bulvių dėmes. Pirmasis yra, kaip ir su morkomis, iškirpti mažą „V“ formą aplink vietą. Kadangi bulvė yra apvali, su ja susidoroti šiek tiek sunkiau nei su morka, todėl gali tekti įpjauti tris ar daugiau. Arba jums gali būti lengviau iškirpti tokius dalykus kaip akis, kai šiek tiek supjaustysite bulvę.

Bulvės būna įvairių dydžių. Siekiame, kad gabalėliai būtų maždaug 2 cm (šiek tiek mažiau nei 1 colio) kiekvienoje pusėje, todėl, jei turite mažų ar naujų bulvių, jų gali nereikėti smulkinti. Didesnes bulves pradėkite pjaustydami per pusę. Taip gausite plokščią paviršių, ant kurio galėsite pjaustyti bulvę, o tai daro ją saugesnę. Tada galite tiesiog mažinti bulves per pusę, kol gabalėliai bus maždaug tinkamo dydžio (žr. paveikslėlį).

Bulvės piešimas rankomis su pjovimo gairėmis (pilka punktyrinė linija)

Rankinis perpjautos bulvės piešinys su pjovimo gairėmis (pilkos punktyrinės linijos)

Gražūs, vienodo dydžio gabaliukai iškeps maždaug tuo pačiu metu ir tolygiai įsisavins bet kokius žolelių, prieskonių ar padažų skonius.

Šie bulvių gabalėliai puikiai tinka kepsniams ir troškinimams, kuriuos reikia kepti orkaitėje, esant „Gas Mark 4“ temperatūrai (180 °C, 160 °C orkaitėje su ventiliatoriumi). Jie taip pat puikiai tinka virti, o tai užtrunka apie 20–30 minučių. Kaip ir morkos, išvirtos jos turi būti pakankamai minkštos, kad būtų galima lengvai įsmeigti šakute.

Keptų bulvių gabaliukų nuotrauka mėlynai pilkoje lėkštėje