Jei dar to nepadarėte, prieš pradėdami šią mokymo programą įsitikinkite, kad esate susipažinę su pagrindine peilių sauga. (nuoroda)
Kaip ir svogūnai, porai yra aliumo rūšis. Tiesą sakant, jų skonis panašus į minkštą, švelnų svogūną. Ir jie atrodo kaip milžiniškas, kietas, pavasarinis svogūnas! Taigi, jei jau esate susipažinę su svogūnų pjaustymu (pamoka čia), pjaustyti porus yra gana paprasta.
Dabar tai yra žingsnis, kurį, kaip žinoma, praleidau valgydamas daug daržovių, tačiau svarbu nuplauti porus. Priežastis ta, kad porų struktūra itin gerai sulaiko nedidelį kiekį nešvarumų. Dėl šios priežasties jums gali būti lengviau nuplauti porus juos susmulkinus.
Norėdami pradėti pjaustyti porą, pirmiausia nuimkite apie 1 cm nuo šaknies galo. Taip pat pašalinkite išdžiūvusius lapų galus ir visus išdžiūvusius sveikus lapus. (Kai kurie žmonės rekomenduoja pašalinti visas tamsiai žalias dalis – nors jos yra šiek tiek kietesnės, jos suminkštėja verdant, ypač lėtai verdant.)
Lėtai ruošti rekomenduoju gabaliukais porų. Pradėdami nuo žalio poro galo, tiesiog nupjaukite maždaug 2 cm (šiek tiek mažesnio colio) ilgio gabalėlius. Šie gabalėliai puikiai tinka kepsniams ir troškinimams, o virti „Gas Mark 4“ (180° arba 160° ventiliatorius) užtrunka apie valandą.
Kad gaminimas būtų greitesnis, gabalas vietoj to tavo porai. Kaip ir su poro gabalėliais, pradėkite nuo žalio poro galo. (Tai padeda porai išlikti kartu pjaustant.) Daugeliu atvejų rekomenduoju maždaug ½ cm storio griežinėlius, kuriuos galite kepti keptuvėje per 10–15 minučių. Plonesni griežinėliai iškeps greičiau.
Išvirti porai tampa minkšti ir permatomi, kaip ir svogūnai.
Porai puikiai tinka patiekalams suteikti švelnesnį, saldesnį, svogūnų skonį. Jie ypač tinka su bulvėmis – kodėl gi nepabandžius svieste pakepinti griežinėliais pjaustytų porų ir sumaišyti juos su bulvių koše? Jie taip pat puikūs troškiniuose!