Linksmų Naujųjų metų ir ypatingai sveikiname visus, prisijungusius prie „Kaip pjaustyti morką“ po Naujųjų metų pažadų!
Jei dar to nepadarėte, prieš pradėdami šią mokymo programą įsitikinkite, kad esate susipažinę su pagrindine peilių sauga. (nuoroda)
Kai aš augau, morkos beveik visada būdavo karšto valgio dalis. Jau sukūriau pamoką apie morkų gabalėlius (čia), bet morkų griežinėliai iškepa daug greičiau!
Pirmiausia paimkite morką. Nulupti jo nereikia (daug mineralų yra tiesiai po oda), bet galbūt norėsite nuplauti. Naudokite švarų vandenį, kad nuplautumėte tokius dalykus kaip dirvožemis, o jei norite būti kruopštesni, galite nušveisti morkas švariu indų plovimo šepečiu.
Tada patikrinkite, ar morkose nėra spalvos ar dėmių. Tai nepavojingi, tiesiog neskanu ar neatrodo labai gerai. Jei jie yra ant morkos galo, galite tiesiog nupjauti galą. Jei jie yra morkos viduryje, pirmiausia padėkite morkas ant pjaustymo lentos ar lėkštės, kad dėmė būtų nukreipta į viršų. Tada padarykite nedidelį įpjovimą abiejose dėmės pusėse, padarykite mažą „V“ raidę (žr. paveikslėlį).
Taip pat nenorime valgyti paties morkos viršaus ar apačios. (Tai dažnai vadinama viršūne ir uodega – morkų viršus ir uodega nupjaukite viršų ir apačią.) Kol kas palikite morkos viršų – pravartu įsikibti, kol pjaustysite griežinėlius.
Tada supjaustykite maždaug pusės centimetro (¼ colio) storio griežinėlius, nuimdami morką nuo uodegos. Nesijaudinkite, jei jūsų griežinėliai šiek tiek skiriasi.
Morkų griežinėlius galima valgyti žalias salotose, bet aš dažniausiai valgau virtas. Sudėkite morkų skilteles į puodą ir įpilkite tiek vandens, kad beveik apsemtų. Kaitinkite ant kaitlentės, kol pradės virti, tada šiek tiek sumažinkite ugnį ir palaikykite švelniai virti apie 20 minučių. Išvirtos morkos turi būti pakankamai minkštos, kad būtų galima lengvai įsmeigti šakute. Tik stenkitės jų neužvirinti – prarasite visus tuos nuostabius vitaminus.