Skip to content
Home » Kaip planuoti valgį – kaip susmulkinti morką

Kaip planuoti valgį – kaip susmulkinti morką

Nesvarbu, ar tai ypatingas patiekalas švenčių proga, ar tiesiog įprasta darbo dienos vakarienė, planuoti, kaip gaminti maistą patiems, yra puikus įgūdis.

Nors gali būti labai smagu išbandyti naujus receptus, manau, kad išmokus gaminti atskirus ingredientus virtuvėje suteikiama daugiau laisvės. (Ir nelieka galvoje, ką daryti su puse indelio to, ką nusipirkote pagal tą receptą, kurio nenorite kartoti…) Tačiau norint tuos atskirus ingredientus paversti vienu patiekalu, reikia šiek tiek daugiau pagalvoti.

1. Žinokite, kam gaminate maistą

Kiek žmonių gaminate maistą? Ar kas nors yra išrankus valgytojas, ar jie neturi alergijos? Ar visi jau alkani, ar turite laiko? Jei tai ypatingas įvykis, ar norite visą laiką praleisti virtuvėje?

Tokie klausimai tikrai gali padėti susiaurinti, ką gaminti. Jei gaminate daug žmonių, atminkite, kad susmulkinti dvigubai daugiau ingredientų užtrunka dvigubai ilgiau, o karštis pasiekia didesnės (arba pilnesnės) keptuvės vidurį. Jei visi jau alkani, pasirinkite gerai išmanančius būdus ir greitai gaminate. O jei tai didelis įvykis, pagalvokite apie dalykus, kuriuos galite pasiruošti iš anksto.

2. Pasirinkite pagrindinius ingredientus

Ypatingam įvykiui gali būti tradicinių maisto produktų, kuriuos norite patiekti. Taip pat puiki idėja gaminti sezoninius produktus – tai skanu, ekonomiška ir nekenksminga aplinkai! Jei bandote rinktis iš jau nusipirktų ingredientų, pradėkite nuo tų dalykų, kurie genda greičiausiai (pvz., šviežios žuvies, jūros gėrybių ir žalių daržovių).

Subalansuotame maiste turi būti geras baltymų šaltinis (pvz., mėsa, paukštiena, žuvis, pupelės ar riešutai); angliavandenių šaltinis energijai gauti (makaronai, ryžiai, duona, bulvės, koldūnai ar makaronai); ir daug skanių daržovių! Rinkdamiesi ingredientus išbandykite ir pagalvokite apie spalvą ir tekstūrą bei skonį.

3. Išsirinkite prieskonius

Prieskoniai, tokie kaip žolelės ir prieskoniai, paverčia maistą nuo maistingo iki skanaus! Gali užtrukti šiek tiek laiko, kol sužinosite, kurie prieskoniai dera su kokiais ingredientais ir tarpusavyje. Išbandykite ir pastebėkite, kokie prieskoniai yra jūsų mėgstamiausiuose receptuose, padažuose ir prieskonių mišiniuose. Nebijokite išbandyti nedidelį eksperimentą, tačiau nepamirškite prieš patiekdami paragauti ir paragauti.

4. Pasirinkite metodą (-us)

Dabar, kai išsirinkote visus ingredientus, pagalvokite, kaip juos paruošti. Kiekvienam ingredientui galite pasirinkti skirtingus gaminimo būdus arba virti viską tame pačiame puode. Jei norite naudoti kelis skirtingus metodus, įsitikinkite, kad turite pakankamai puodų, keptuvių ir orkaitės vietos jiems visiems. Pasirinkti metodai taip pat turės didelės įtakos tam, kiek laiko užtruks jūsų patiekalas.

Vienas dalykas, į kurį galbūt nepagalvotumėte planuodami maistą, yra oras. Jūsų gaminimo būdai gali keistis priklausomai nuo metų laiko, kaip ir jūsų ingredientai. Žiemą puikūs sotūs patiekalai, pavyzdžiui, sriubos, o keptos vakarienės gali sušildyti jus ir jūsų namus. Tačiau karštam orui apsvarstykite lengvesnius patiekalus, kurių nereikia daug ruošti, pavyzdžiui, makaronus ar net salotas.

5. Dirbkite atgal nuo patiekimo laiko

Laiku patiekti visą patiekalą yra sunku. Net jei manote, kad viską suplanavote, viena smulkmena labai lengvai jus išmuš, todėl per daug nesijaudinkite, jei viskas klostysis ne pagal planą.

Beje, planas tikrai padeda. Įsitikinkite, kad žinote, kiek laiko užtrunka paruošti ir virti kiekvieną savo elementą. (Jei bandote naują techniką, skirkite sau daug laiko.) Pagalvokite, ar galite paruošti kai kuriuos ingredientus, kol kiti gamina maistą, ar jums reikia juos paruošti iš anksto. Tada dirbkite atgal nuo patiekimo laiko, kad įsitikintumėte, jog viskas paruošta vienu metu.

Planuojant valgį reikia daug galvoti, bet kuo daugiau to darai, tuo lengviau. Ne kiekvienas jūsų sugalvotas patiekalas bus šedevras, ir tai nebūtinai turi būti. Bet kokios jūsų padarytos klaidos gali tapti kažkuo, ką kitą kartą padaryti geriau. Praktikuodami pamatysite, kad dalykai, kurie jums kažkada atrodė sunkūs, tampa beveik automatiškai.

Norėčiau komentaruose išgirsti apie jūsų kulinarinius (klaidingus) nuotykius 🙂