Cottage Pie (pagamintas iš jautienos) ir Shepherd’s Pie (pagamintas iš ėrienos) yra klasikiniai britų patiekalai, gaminami iš sodraus, mėsingo įdaro, užpilto kremine bulvių koše.
Jums reikės:
- aštrus peilis
- pjaustymo lenta
- wok arba gilus puodas su dangčiu
-
puodas su dangčiu
-
orkaitėje atsparus indas
ir ingredientai (keturiems žmonėms):
- Šiek tiek aliejaus
- 2 vidutiniai svogūnai
- 500 g jautienos, ėrienos arba Quorn faršo (dar žinomo kaip malta mėsa)
- 2-3 morkos
- konservuotų pjaustytų pomidorų arba pasatos
- pomidorų tyrė
- mišrios žolelės
- druskos
- 3-4 bulvės
- sviesto arba margarino
- šlakelis pieno
- kietasis sūris, pavyzdžiui, čederis
- šaldytų žirnelių ar brokolių
Mano mėgstamiausias būdas gaminti kotedžų pyragą yra derinti pikantišką faršą (praėjusios savaitės receptą rasite čia) ir bulvių košę. Įsitikinti, kad viskas tinkamai iškepta, daug lengviau, nes naminio pyrago tikrai nepamaišysi! Šį receptą galite gaminti ir naudodami likučius, bet visą procesą parašiau čia.
Pradėkite nuo bulvių pjaustymo į gabalus (pamoka čia) ir uždėjus juos virti savo puode. Jei norite tikrai švelnios košės, bulves nulupkite, bet to nereikia.
Kol bulvės verda, pasigaminkite pikantišką faršą.
Didesnę keptuvę pastatykite ant švelnios ugnies. Įpilkite šiek tiek aliejaus (tinka ir mažiau nei arbatinis šaukštelis) ir supjaustykite savo svogūną. (Išsamesnę instrukciją rasite čia: svogūnai)
Į keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą svogūnąkartu su gausiu pabarstymu mišrios žolelės. (Įdėjus šiek tiek česnako, gali išryškėti mėsos skonis, bet tai neprivaloma.)
Įdėkite savo faršąir švelniai maišykite, kol mėsa apskrus.
Morkas sutarkuokite, tada sudėkite į keptuvę. (Nepamirškite palikti viršutinės dalies grotelių, kad sutaupytumėte pirštus – daugiau patarimų rasite mano vadovėlyje čia.)
Pridėti skardinės pasatos arba virtų pomidorų. Nepamirškite išskalauti skardos, kad išgautumėte visą skonį. Viską išmaišykite ir palikite švelniai burbuliuoti, kol gaminsite košę.
Dabar gali patikrink savo bulves. Jei jie yra paruošti trinimui, pabadę šakute, jie turėtų jaustis malonūs ir minkšti. Nupilkite vandenį, tada naudokite šakutę, trintuvą ar net virtuvinį kombainą sutrinkite juos. Galite įpilti šlakelį pieno, kad košė būtų minkštesnė, sviesto ar margarino, kad būtų sodrumas, ir šiek tiek druskos, kad būtų suteiktas papildomo skonio.
Jūsų pikantiškas faršas jau turėtų būti paruoštas paragaukite padažo. Jei atrodo, kad kažko trūksta, pabandykite įberti daugiau pomidorų tyrės (arba kečupo) arba šiek tiek druskos.
Dabar atėjo laikas surinkti pyragą!
Supilkite pikantiškas faršas į tavo orkaitėje atsparus indasir sklandžiai jį maždaug lygiu mentele. (Galite pašildyti patiekalą; galite įdėti jį į orkaitę kelioms minutėms, tik nepamirškite mūvėti orkaitės pirštinių!)
Sudėkite bulvių košę ant faršo viršaus. Įsitikinkite, kad dedate jį po truputį, kitaip faršą padarysite didelį įdubimą. Jei košę išlyginsite šakute, gausite nedidelius įdubimus, kurie orkaitėje iškeps. Be to, jie atrodo gražiai! Galiausiai įberkite šiek tiek pabarstyti tarkuotas sūris.
Pagaliau, traškiu viršų pyrago įkaitintoje orkaitėje (6 ar aukštesnė dujų markė) arba po grotelėmis. Kai visas sūris ištirps, jis paruoštas patiekti!

Kaip ir visi mano receptai, yra daugybė būdų, kaip pasigaminti kotedžo pyrago variantų! Įdarui galite išbandyti bet kurį iš įvairių pikantiško faršo variantų, o gal verčiau neuždėjus saldžiųjų bulvių? Arba, jei norite padaryti įspūdį savo vakarienės kompanionams, kodėl gi neiškepus atskirų kotedžų pyragų? Tiesiog kiekvienam žmogui naudokite nedidelį orkaitei atsparų indą (ir kepimo skardą, kad būtų lengviau paimti ir išimti iš orkaitės!)