Skip to content
Home » Kaip pasigaminti baltąjį padažą – kaip susmulkinti morką

Kaip pasigaminti baltąjį padažą – kaip susmulkinti morką

Baltasis padažas yra padažas, pagamintas naudojant pieną. Jis turi švelnų kreminį skonį, kuris papildo įvairius ingredientus, įskaitant grybus, vištieną ir žuvį.

Pirmiausia reikia nuspręsti gaminant baltąjį padažą kokio pieno norite naudoti. Jei naudojate pieno produktus, naudodami nugriebtą pieną gausite labai ploną padažą, todėl rekomenduočiau bent jau pusiau nugriebtą. Jei naudojate pieną be pieno, jums reikia tokio, kuriame yra daugiau riebalų ir baltymų nei cukruje. Tai reiškia, kad sojos ir riešutų pienas veiks, bet tokie dalykai kaip kokosų pienas – ne. Ir, jei įmanoma, naudokite nesaldintą pieną.

Kitas dalykas, kurį reikia nuspręsti, yra tai, kaip pagardinkite savo padažą. Man patinka pradėti baltąjį padažą, prieš pilant pieną, šiek tiek aliejaus pakepinant kubeliais pjaustytą svogūną (pjaustymo pamoka čia) arba išspaustą česnaką. Taip pat sultinio kubelį galite įdėti tiesiai į pieną kaitinant – pabandykite sultinio skonį suderinti su ingredientais, kuriuos planuojate dėti į padažą. Taip pat galite pridėti šiek tiek tarkuoto arba grietinėlės sūrio, kad būtų sodrumas, muskato riešuto, kad būtų šiek tiek prieskonių, arba džiovintų petražolių.

Galiausiai, jums reikės sutirštinkite savo padažą. Čia galite naudoti du pagrindinius metodus.

Klasikinė padažo tirštinimo technika vadinama a roux. Roux pradedama pakepinti šaukštą kvietinių miltų trupučiu sviesto ar aliejaus. Šiame etape turite būti atsargūs, kad miltai išvirtų, kitaip gautas padažas bus miltinio skonio. Taip pat turite būti atsargūs, kad nesusidarytų gumuliukų – vienas iš būdų tai padaryti yra suberti miltus į svogūnus, o ne tiesiai į keptuvę. Po kelių minučių kepimo galite įpilti pieno. Kad nesusidarytų gumuliukų (vėl), iš pradžių reikia dėti labai lėtai ir nuolat maišyti!

Gali būti gana lengva suklaidinti roux, todėl man labiau patinka tirštinimo būdas kukurūzų miltai. Tiesiog sumaišykite vieną šaukštą kukurūzų miltų su vienu šaukštu šalto vandens arba pieno. Tada į padažą įpilkite kukurūzų miltų mišinio. Puikus šio metodo privalumas yra tai, kad jį galima atlikti paskutinę minutę, nėra miltų poskonio, daug lengviau išvengti gumulėlių ir netgi be glitimo!

Kad ir kokį metodą naudotumėte, baltas padažas yra tikrai universalus. Galite naudoti su visų rūšių žuvimi, makaronų patiekaluose, pavyzdžiui, lazanijoje, arba vištienos ir grybų pyragui…

Tačiau paskutinis dalykas – jei turite baltojo padažo likučių, galite pastebėti, kad atvėsęs jis sustings, ypač jei kaip tirštiklį naudojote kukurūzų miltus. Tai visiškai normalu ir nereiškia, kad padažas išsisuko; kai vėl pašildysite, jis vėl taps skystas.