Koldūnai yra senamadiškas krakmolas, kuris šiek tiek nukrito iš palankumo, tačiau tai puiki alternatyva bulvėms troškiniuose ir troškiniuose. Tai yra šiek tiek sudėtingesnis receptas nei daugelis tų, kurie pateikiami straipsnyje „Kaip susmulkinti morką“, tačiau kai tik įpratote, koldūnai puikiai papildys jūsų repertuarą!
Nors ir pateikiau ingredientų svorius, šiam receptui svarstyklių nereikia! Paaiškinsiu, kaip viską išmatuoti naudojant vos porą šaukštų!
Jums reikės:
- maišymo dubenį
- šaukštas
- šaukštelis
ir ingredientai (keturioms porcijoms):
- 4oz/100g savaime kylančių miltų (arba paprastų miltų ir kepimo miltelių)
- 1/4 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis džiovintų žolelių
- 2oz / 50g rinkinys
- vandens
Suet yra labai svarbus koldūnų ingredientas. Suet iš esmės yra nedideli kietų riebalų gabalėliai, padengti miltais. Taigi, jei neturite, galite pasigaminti suet pakaitalą į miltus įtarkuodami kietų baltų riebalų (pvz., lašinių). Prieš ir po tarkavimo įsitikinkite, kad riebalai yra gerai atšaldyti – jie turi ištirpti koldūnams verdant, o ne prieš tai.
Norėdami pagaminti koldūnus, pradėkite nuo matuoja savo miltus. Ant šaukšto suberkite tiek miltų, kiek galite. Tai yra maždaug viena uncija (oz) miltų, o jums jų reikia keturių. Jei naudojate kepimo miltelius, į miltus įberkite kupiną arbatinį šaukštelį.
Kitas, pridėkite savo prieskonių prie savo miltų. Ketvirtadalis šaukštelio druskos ir gausiai pabarstyti žolelių. Sumaišykite sausus ingredientusįsitikinkite, kad nėra gabalėlių.
Dabar išmatuokite savo suetą. Suapvalintas šaukštas (kur virš šaukšto esantis kauburėlis yra maždaug toks pat, kaip dubuo apačioje) yra maždaug uncija. Į miltų mišinį įpilkite du.
Švelniai įmaišykite savo suetą į miltus. Nemaišykite per stipriai ar greitai, kitaip susmulkinsite.
Dabar mes ketiname įpilkite vandens. Norint gauti reikiamą konsistenciją, rekomenduoju maišyti rankomis. Tikslus vandens kiekis, kurio jums reikia, gali skirtis priklausomai nuo daugelio skirtingų veiksnių, todėl geriausia jį pilti po truputį. Norite tik tiek vandens, kad ingredientai suliptų. Tiesą sakant, kai tai padarysite teisingai, tešla turi suformuoti tvarkingą rutulį, todėl jūsų maišymo dubuo ir rankos liktų gana švarios. Jei jūsų tešla per daug trapi, jai reikia daugiau vandens; o jei per lipni reikia daugiau miltu.
Į formuoti koldūnus, pradėkite tešlą supjaustydami į aštuonias dalis. (Manau, kad lengviausia tai padaryti tris kartus per pusę.) Kuo greičiau ir švelniai susukite kiekvieną į rutulį ir šiek tiek išlyginkite. Išskyrus atvejus, kai jūsų koldūnai iš karto kepami orkaitėje, įdėkite juos į šaldytuvą, kad atvėstų.
Koldūnai verdami garuose, taigi virkite savo koldūnus švelniai plūduriuokite juos ant troškinio ar troškinio. Gaminant Gas Mark 3 arba 4 (150-180°C) užtrunka apie pusvalandį). Kad įsitikintumėte, jog jie tinkamai pakils, neatidarykite orkaitės durelių ir nenuimkite dangčio nuo troškinio 20 minučių po to, kai juos įdėjote. Po to galite nuimti dangtį, kad koldūnų viršus apskrustų.
Kai koldūnai verda, jie turi padidėti maždaug dvigubai. Ir kai jie bus išvirti, jie skambės tuščiaviduriai, jei juos švelniai bakstelėsite.
Koldūnai nuostabiai šildo vėsiomis dienomis!
Pūkuotus koldūnus reikia pagaminti kuo greičiau ir duoti laiko atvėsti prieš kepant orkaitėje. (Tai taip pat padeda, jei jūsų rankos yra šaltos!) Ir kad jos puikiai derėtų prie kiekvieno gaminamo troškinio, tiesiog pakeiskite, kurią žolelę naudojate. Vieni iš mano mėgstamiausių yra šalavijų kukuliai jautienos troškinimui ir petražolių kukuliai vištienai.