Vištiena yra populiarus (ir skanus!) baltymų šaltinis, tačiau jį gaminant reikia būti šiek tiek atsargiems dėl salmonelių pavojaus. Laimei, vištienos spalva ir tekstūra labai naudingai keičiasi nuo žalios iki virtos.
Kaip ir žuvis (apie kepimą rašiau čia), žalia vištiena yra permatoma, arba tarsi permatoma, ir savotiškos želė konsistencijos. Iškepus, spalva nublanksta nuo rausvos iki beveik baltos (nors tai priklauso nuo vištienos dalies). Taip pat keičiasi tekstūra, tampa tvirtesnė ir stygesnė.
Jei ketinate tvarkyti žalią vištieną, po to būtinai nusiplaukite rankas (ir indus) su muilu ir vandeniu. Vis dėlto neplaukite vištienos – tai iš tikrųjų gali platinti kenksmingas bakterijas. Daugiau apie maisto saugą galite sužinoti mano įraše čia.
Keptuvėje kepta vištiena yra puikus būdas greitai ją iškepti, be to, galite kepti net iš šaldytos!
Norėdami pradėti, pridėkite truputis aliejaus į savo keptuvę ir uždėkite vidutinio karščio. Vištienai kepti nereikia daug aliejaus, užtenka aptepti keptuvės dugną. Mums patinka naudoti silikoninį šepetėlį, kad gautume gražų, ploną sluoksnį.
Kai tik pridėsite savo vištienaįdėti a dangtelis ant jūsų keptuvės padės greičiau įkaisti. Tai taip pat gali padėti išlaikyti drėgmę. (Jei norite, netgi galite įpilti šiek tiek vandens – tai gali padėti tolygiau paskirstyti šilumą, taip pat neleis keptuvei perkaisti ir nesudeginti vištienos! Truputis vandens yra ypač naudingas, jei gaminate iš užšaldyto.)
Dabar vištiena dažniausiai būna gana dideliais gabaliukais – pavyzdžiui, krūtinėlėmis arba šlaunelėmis. Tai reiškia, kad šiluma pasiekia vištienos išorę daug greičiau nei jos vidurį. Dėl to išorė gali būti perkepta, o vidus nepakankamai iškepęs. Kad to išvengčiau, man patinka sukapoti mano vištiena į kubelius po porą centimetrų (šiek tiek žemiau colio) iš abiejų pusių. Tai galite padaryti net vištienai kepant, jei tik neturite nepridegančios keptuvės! Tai darydami keptuvėje taip pat galėsite patikrinti, ar vištiena iškepusi iki vidurio.
Tai trunka apie 20 minučių kepti vištieną, bet tai, žinoma, priklauso nuo to, kiek padidinsite ugnį!
Keptuvėje kepta vištiena puikiai tinka salotoms ar sumuštiniams, taip pat karštiems patiekalams, bet jei ieškote karštos vištienos recepto, kodėl gi nepabandžius jos pridėti prie mano kario (nuoroda) arba kepti (nuoroda)?