Jei dar to nepadarėte, prieš pradėdami šią mokymo programą įsitikinkite, kad esate susipažinę su pagrindine peilių sauga. (nuoroda)
Manau, kad daugelis žmonių turi šiek tiek meilės / neapykantos santykių su žaliomis daržovėmis, tačiau brokoliai yra mano mėgstamiausias. Brokoliai yra įdomi daržovė, nes tai iš tikrųjų yra brokolių augalo gėlės!
Jei galite, pasistenkite neplauti brokolių. Tarp gėlių gali įstrigti daug vandens, todėl valgyti gali būti gana šlapi.
Brokoliai parduodami „galvomis“, o atskiros „šakos“ vadinamos žiedynais (žr. paveikslėlį žemiau). Šioje pamokoje išmokysiu pjaustyti ir virti žiedynus.
Pjaustymui lengviausia dirbti iš išorės. Brokolius laikykite taip, kad norimas žiedynas būtų kuo arčiau pjaustymo lentos. (Man patinka laikyti kotelį kaire ranka, kai pjaunu dešine.) Įstumkite peilį tarp žiedyno ir stiebo ir sukapokite žemyn.
Tęskite pjaustymą, dirbdami iš išorės, kol turėsite pakankamai brokolių. (Priklausomai nuo žiedynų dydžio, vienam žmogui dažniausiai leidžiu 1-3 žiedynus.) Pats brokolių viršus gali būti šiek tiek sudėtingas, nes žiedynai tampa ne tokie aiškiai išreikšti. Tiesiog pabandykite ir supjaustykite jį maždaug tokio paties dydžio gabalėliais, kaip ir jau supjaustytus žiedynus.
Tai tikrai dažna žmonių klaida brokolius pervirti; viena iš priežasčių yra ta, kad kotelis kepa lėčiau nei žiedai. Norėdami su tuo kovoti, padėkite brokolių žiedynus aukštyn kojomis ir nupjaukite maždaug iki pusės stiebo. Pabandykite ir įsitikinkite, kad visi stiebo gabalai yra mažesni nei maždaug ½ cm (ketvirčio colio).
Brokoliai virti užtrunka tik apie penkias minutes, nesvarbu, ar verdate, mikrobangų krosnelėje ar garuose. (Jei verdate arba garinate, žiedynus su koteliais dėkite apačioje.) Išvirti brokoliai įgauna šiek tiek ryškesnę spalvą nei žali. Jis taip pat atrodo šiek tiek blizgesnis! Kaip ir morkos ir bulvės, virti brokoliai yra pakankamai minkšti, kad juos būtų galima lengvai susmeigti šakute.